duminică, 30 ianuarie 2011

Blogspot: Aspectul

Dupa ce ne-am jucat de-a coloratul, haideti sa incepem sa adaugam elemente de baza in pagina: header, footer, blogroll, poze, linkuri, gadgeturi.
Nu uitati ca dupa fiecare schimbare care o alegeti sa salvati (click pe Aplicati sablonul in blog – partea dr a ecranului sus)
Intram in meniul Aspect (incercuit cu alb) si de la Aspectul continutului (incercuit cu rosu) alegem stilul de aranjare in pagina care ne place. Eu am ales al doilea, deoarece mi se pare mai simplu, dar are bara laterala pentru arhiva posturilor, blogroll si alte linkuri pe care le vreau la indemana si la vedere. Ideea unui blog scris, este ca accentul sa pice pe scris, nu pe alte elemente. Un blog fotografic probabil ca va alege alta aranjare in pagina, care sa ii ofere mai multe variante de expunere a pozelor. In functie de destinatia blogului si gusturi, fiecare isi va alege aranjarea in pagina care ii place.
Incercuit cu albastru este Aspectul subsolului. Aveti de ales intre trei variante. Pentru ca nu ma voi folosi
de subsol , am ales varianta unei singure bari.



Trecand la urmatorul meniu “Ajustati latimile” (inconjurat cu alb) ne intalnim cu posibilitatea de a lucra la latimile coloanelor. Prima bara (inconjurata cu rosu) ne permite sa marim sau sa micsoram latimea intregului blog, in timp ce (in cazul meu, cu blog pe doua coloane) cea de-a doua linie (inconjurata cu albastru) ne permite sa lucram cu latimea coloanei. Daca ati ales blog pe mai multe coloane, veti avea variante de latimi pentru fiecare coloana.



Eu am marit latimea blogului la maxim si m-am jucat cu latimea coloanei pana am gasit dimensiunea care se potrivea. Desigur ca aceste elemente sa mai pot modifica ulterior.



Ultimul meniu (inconjurat cu alb), Avansat, ne permite sa ne jucam in mii de feluri cu imaginea blogului. Le vom lua pe rand.
In primul rand puteam schimba fontul: stil, dimensiune, culoare, bold, italics. (am incercuit cu albastru: Text de pe pagina) Eu raman la Arial (inconjurat cu rosu), dar am marit fontul la 14px (pixeli) fata de 12 original. (inconjurat cu mov). Nu il bolduiesc, nici nu il inclin deocamdata. Pentru ca nu m-am hotarat la culoarea fundalului, nu schimb nici culoarea textului, voi reveni la asta dupa ce termin cu restul culorilor.



Fundale (inconjurat cu alb) Fundalul exterior (inconjurat cu albastru) a ramas cel asociat temei, dar am schimbat fundalul principal (inconjurat cu rosu) din transparent intr-o nuanta de roz pal (daca miscati cursorul pe paleta de culori – sageata rosie- va puteti alege nuanta care va place cel mai mult printr-un simplu click)



Asa arata acum blogul meu (ati salvat pana acum, asa-i ?)



Trecem mai departe la Linkuri (inconjurat cu alb). De aici selectam culoarea pe care o vor avea linkurile pe care le vom insera in text. Culoarea linkului in sine o selectam din prima coloana : Culoarea linkului (inconjurata cu albastru) Din nou (sageata albastra) putem deschide meniul de culori si sa alegem culoarea si nuanta pe care o dorim). Eu am ales un mov albastriu destul de inchis. Urmatoarea coloana este Culoare pentru linkurile vizitate (marcata cu roz). De aici selectam culoarea pe care o vor avea linkurile DUPA ce au fost deschise. Procedam la fel, alegem nuanta in acelasi mod (sagetuta roz). Eu am ales un albastru puternic. Ultima coloana: Culoare la trecerea cu mouse-ul (incercuita cu galben) afecteaza linkurile in mamentul in care mouse-ul trece deasupra lor. Ele isi vor schima culoarea in cazul acesta din culoarea selectata in prima coloana (Culoarea linkului) in culoarea pe care o alegeti aici. Culoarea se selecteaza in acelasi mod (sageata galbena). Am ales un roz puternic aici pentru a crea o distinctie clara intre cele doua culori. (linkul original si linkul la trecerea mouse-ului)



(Ati salvat sablonul, nu ?)
Trecem mai departe. Titlul de blog. (inconjurat cu alb). In acelasi mod putem schimba fontul si culoarea fontului. Pentru ca probabil voi introduce o poza in header, deocamdata eu il las negru



Urmatoarele 5 optiuni merg mana in mana cu cele de mai sus. Toate se refera la text si la culoarea lui. Veti vedea ca platforma blogger selecteaza exact partea afectata de schimbarile pe care le veti face.
Si ajungem la Fundalul postarii (incercuit cu alb). Ce se intampla aici ? Partea pe care scriem si care deocamdata este alba, poate deveni colorata. Eu am ales sa ii dau aceeasi nuanta cu fundalul principal si astfel nu mai sunt diferente intre ele.



Urmatoarele meniuri se refera la bara laterala. La fel ca si pana acum, va jucati cu nuantele, cu scrisul, cu fundalurile.

Si astfel am ajuns la cum arata acum “fata” blogului meu.

2 comentarii:

  1. bunaaaaaaaaaaaaaaa!mi se deruleaza foarte mult iar postarile apar jos :((((((( cum il refac ?
    merci mult ! :(
    http://cadoupentrusuflet.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere